Miksi käytetyt vaatteet ovat uusia parempi vaihtoehto?

On monia syitä, miksi käytetyt vaatteet ovat uusia vaatteita parempi valinta.

Käytetty vaate on maailman ekologisin vaate

Käytetyt vaatteet päihittävät uuden vaatteen ekologisuudessa aina. Vuosia tai parhaimmillaan vuosikymmeniä vanha vaate on aina ympäristöystävällisin vaihtoehto – yksikään uudistuotantovaate ei päihitä sitä, vaikka se olisi valmistettu mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Vaatteen käyttöiän pidentäminen jo yhdeksällä kuukaudella vähentää hiilijalanjälkeä sekä vedenkulutuksen ja jätteen jalanjälkeä jopa 20-30 prosenttia, joten 20-70 vuotta vanha vaate on todellinen ekokuningatar.

Ideaalia olisi, että yhdelle vaatteelle kertyisi tuhansia käyttökertoja vuosikymmeniksi. 

Vastaavasti uudeen vaatteen valmistaminen vaatii aina luonnon resursseja ja energiaa, vaikka vaatetta kuinka ekologiseksi kutsuttaisiinkin. Esimerkiksi yhden uuden puuvilla-t-paidan valmistukseen tarvitaan noin 2700 litraa vettä, mikä vastaa yhden ihmisen yli kolmen vuoden juomaveden määrää.

Ideaalia olisikin, että yhdelle vaatteelle kertyisi tuhansia käyttökertoja vuosikymmeniksi. Vintagessa tämä toteutuu upeasti.

Käytetyissä vaatteissa pellolla

Vaatteen todellinen laatu on jo selvillä

Kun valitsemme vanhan vaatteen, voimme päätellä sen todellisen laadun. Vaatetta on todennäköisesti pesty ja pidetty päällä useita kertoja, eikä se todennäköisimmin muutu yhtäkkiä kulahtaneeksi tai menetä muotoaan, toisin kuin moni uusi vaate. Tähän vaikuttaa luonnollisesti se, miten vaatteesta pidetään jatkossa huolta, millaisissa lämpötiloissa sitä pestään ja kuinka usein.

Käytetyissä vaatteissa ei ole jäljellä hasardeja kemikaaleja

Kun vaatetta on pesty useita kertoja, on siitä poistunut myös kemikaalijäämät. Tekstiiliteollisuus on pullollaan kemikaaleja ja niistä noin 10 prosenttia on ihmisen terveydelle haitallisia. Esimerkiksi uusien farkkujen valmistuksessa saatetaan käyttää pahimmillaan jopa 3,6 kiloa kemikaaleja yhtä farkkukiloa kohden.

Monissa vaatteissa on homeenestomyrkkyjä tai muita käsittelyaineita, jotka saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita herkimmissä. Siksi uutta vaatetta ostaessa olisikin aina tärkeää pestä vaate ennen käyttöä, vaikka se tuntuisi järjettömältä.

Lisää kemikaaleista voit lukea Marttojen sivuilta.

Käytetty vaate on uniikki ja ainutlaatuinen

Vanhoissa vintage-vaatteissa ekologisuuden lisäksi hienointa on niiden ainutlaatuisuus – vastaan ei todennäköisesti kävele toista samanlaista.

Kommentoi

Nimi .
.
Viesti .

Kommenttisi julkaistaan hyväksymisen jälkeen

Helppoa ja turvallista

Radhica toimitus

Ilmainen toimitus yli 80 euron tilauksiin

Alle 80 euron tilaukset 5,90 €. Toimitusaikamme on n. 3-6 arkipäivää.

Lue lisää toimituksista
Radhica palautus

14 vuorokauden palautusoikeus

Veloitamme palautuksista 6,90 € kattaaksemme osan niistä syntyvistä kuluista.

Lue lisää palautuksista
Radhica maksutavat

Turvalliset ja helpot maksutavat

Käytössäsi on korttimaksun lisäksi verkkopankkimaksu ja lasku (Klarna) sekä PayPal.

Lue lisää maksutavoista

Insiderina saat aina ensimmäisenä tiedon uutuuksista ja 10% alennuksen ensimmäisestä tilauksestasi. 💌 No spam.

.