Onko polyesteri vaatteessa huono valinta?

Pitääkö polyesteria välttää?

Kuvassa mallillamme päällä pinkki vintagepolyesterimekko

Kaikilla materiaaleilla on hyvät ja huonot puolensa, eikä mikään niistä ole automaattisesti puhtaasti pelkästään hyvä tai huono.

Polyesterilla on huono maine sinänsä ihan syystä, sillä se valmistetaan petrokemiallisesti. Tosin nykyään yhä useammin huomaa, että kierrätetyn polyesterin käyttö on lisääntynyt. Polyesteria voidaan siis kierrättää sulattamalla ja sitä voidaan saada muovipulloista. Tämäkään ei ole tosin täysin ongelmatonta, sillä sulatetun muovin saattaminen uudeksi tuotteeksi ei ole esimerkiksi värien puolesta konsistenttia.

”Inconsistency of dye uptake makes it hard to get good batch-to-batch color consistency and this can lead to high levels of re-dyeing, which requires high water, energy and chemical use.” – fashionunited.uk.news

Lisäksi polyesterin laatu heikkenee kierrätettäessä, joten sitäkään ei voi tehdä ikuisesti.

Kuitenkin verrattaessa kierrätyspolyesterin hyödyntämistä esim puuvillantuotantoon, on selvää, että puuvilla vaatii enemmän resursseja. Lisäksi vain marginaalinen osuus maailman muovista päätyy ylipäätään kierrätykseen. On siis selvää, että meidän pitäisi pyrkiä löytämään vaihtoehtoja muovinvalmistukselle.

Vintagevaatteissa polyesteri ei ole pahis

Etenkin vintagevaatteissa käytetty polyesteri on usein todella kestävää. Jos 60-luvulla valmistettu mekko näyttää iskemättömältä, ei se tule siitä ihan hetkessä muuttumaan. Vintage polyesterivaatteissa värit ovat kirkkaat, kangas on usein moitteeton, vaikka sitä olisi käytetty paljonkin. Lisäksi se kestää todella hyvin kulutusta. Paljon käytetty puuvillasta valmistettu vintagevaate sen sijaan on usein vähintään menettänyt väriä pesujen yhteydessä. 

Polyesterivaate on myös äärimmäisen helppohoitoinen, sillä se ei vaadi juuri silitystä tai aina edes vesipesua. Kaikki vaatteet olisi parempi tuulettaa ensisijassa heti käytön jälkeen ja pestä vain tarvittaessa, se riittää usein pitkälle.

Keinoja vaatteen raikastamiseen ilman jatkuvaa pesua

Myös pakastaminen raikastaa ja tuhoaa bakteereja – tästä syystä meillä kaikki vaatteet pakastetaan suuressa arkkupakastimessa ennen pesua ja myyntiä. Jos vaatteen kuitenkin jättää myttyyn käytön jälkeen alkaa se melko varmasti myös haista. Jos vaatteet haisee pahalle pyykinpesun jälkeen, on syytä puhdistaa pesukone. Etikka huuhteluaineena pitää koneen raikkaana ja bakteerit loitolla, mutta konetta olisi hyvä puhdistaa myös sitruunahapolla aika ajoin. Kun konetta ei käytä, tulisi kaikkien pesukoneen luukkujen olla auki. Kaikki saumat, jonne likainen vesi helposti jää, tulisi myös pyyhkiä ja pestä säännöllisesti.

Vaatteen tahriintuessa sen voi putsata paikallisesti pesemättä kuitenkaan koko vaatetta. Pesun jälkeen polyesteri kuivuu todella nopeasti. Polyesterivaatteen kanssa ei siis tarvitse huolehtia näkyvistä hikiplänteistä. Polyesterimekon kanssa voi istua missä ja miten haluaa, huolehtimatta siitä, onko takaosa mennyt ihan ryppyyn.

Mutta eikö polyesteri ole hiostava päällä?

Oleellista epämukavan ja hiostavan tunteen välttämiseksi on vaatteen istuvuus. Vaatteen olisi hyvä olla väljähkö ja irti ihosta, etenkin kainaloiden kohdalta, jotta se ei a) hankaudu rikki b) aiheuta ylimääräistä hikoilua – tämä koskee kaikkia materiaaleja. Väljä polyesterivaate toimii siis aivan hyvin myös kesähelteellä, sillä se ei ime itseensä kosteutta, kuten monet luonnonkuidut. Siksi sitä käytetään myös paljon urheiluvaatteissa. Lyhythihainen/hihaton polyesterimekko, joka on sopivasti väljä päästää kyllä ilmaa sisään ja ulos ilman ikävää hikoilun tunnetta ja sopii siksi myös kesään.

Polyesterin ongelmallisuus piilee sen valmistuksessa

Uudessa vaatteessa polyesteri on ennen kaikkea ongelmallista ympäristönäkökulmasta. Kierrätetystä polyesterista valmistettu uusi vaate on siinä mielessä parempi, että se on valmistettu jätteestä. Toisaalta sen käyttöikä saattaa jäädä lyhyemmäksi heikomman laadun takia. Lisäksi myös kierrätetyn polyesterin valmistus kuluttaa ympäristöä. Fleecevaatteet, jotka nekin ovat polyesteria päästävät tutkitusti pesujen yhteydessä veteen mikromuovia, joka sekin on ongelmallista. Samaan kategoriaan kuuluu myös muut polyesterivaatteet ja esimerkiksi pesurätit tai muut, joita käytetään muun muassa siivousfirmoissa ja pestään säännöllisesti. Suomessa jätevedenpuhdistamot kykenevät kuitenkin 99 prosenttiseen mikromuovin suodattamiseen. (Yle, 2019.)

Omia fleecevaatteita ei toki kannata pestä turhaan, vaan suosia tuuletusta, mutta suurin mikromuovinlähde on autojen renkaat – niitä irtoaa eniten jarruttaessa ja kiihdyttäessä ja ne valuvat vesisateiden mukana viemäriin ja sitä kautta vesistöihin. Lisäksi pyykinpesua enemmän mikromuovia aiheuttaa kengillä kävely. (Yle, 2018.) 

Polyesteri ei ole niin mustavalkoinen materiaali, kuin usein saatetaan ajatella. Se on todella pitkäikäinen ja kestävä, mikä sinänsä on erinomainen ominaisuus vaatteelle. Puhtaasti uuden öljypohjaisen polyesterin käytöstä meidän pitäisi kuitenkin pyrkiä eroon kokonaan.

Kommentoi

Nimi .
.
Viesti .

Kommenttisi julkaistaan hyväksymisen jälkeen

Helppoa ja turvallista

Radhica toimitus

Ilmainen toimitus yli 80 euron tilauksiin

Alle 80 euron tilaukset 5,90 €. Toimitusaikamme on n. 3-6 arkipäivää.

Lue lisää toimituksista
Radhica palautus

14 vuorokauden palautusoikeus

Veloitamme palautuksista 6,90 € kattaaksemme osan niistä syntyvistä kuluista.

Lue lisää palautuksista
Radhica maksutavat

Turvalliset ja helpot maksutavat

Käytössäsi on korttimaksun lisäksi verkkopankkimaksu ja lasku (Klarna) sekä PayPal.

Lue lisää maksutavoista

Insiderina saat aina ensimmäisenä tiedon uutuuksista ja 10% alennuksen ensimmäisestä tilauksestasi. 💌 No spam.

.